Kimi zaman bir piknik alanında kimi zamansa hoş bir terasta... Lezzet ve keyif dolu dakikaların geçirildiği mangal sofraları için mekan kadar önemli olan bir diğer konu da, pişirilen etin lezzetidir. Mangalda, tadı damağınızda kalan lezzetli ve sağlıklı etler yapmak aslında zor gibi görünse de püf noktalarına dikkat ettiğinizde, çocuk oyuncağına döner. Yine de şüpheleriniz varsa ve en güzel mangal nasıl yapılır diye düşünüyorsanız; sizin hazırladığımız mangal yapmanın püf noktalarına göz atabilirsiniz.

 

1) Rüzgarı Hafife Almayın

Artık pek çok alternatif yöntemle neredeyse her yerde yapılabilen mangalın hala baki kalan bir sorunu vardır: Rüzgar. Mangal yapmak için rüzgarsız bir günü tercih etmek en kolay çözüm olsa da, anlık gelişen mangal ziyafeti planları için, rüzgarın gününüzü mahvetmesine izin veremeyeceği bu önerileri uygulayabilirsiniz. İşte mangal yapmanın püf noktalarından ilki: Rüzgarı hafife almayın. Mangalınızı, rüzgarın mangalın içindeki kömür tozlarını etlerinin üzerine savurarak yapışmasına sebep olmayacağı konumda ayarlamanız gerekir. Mangalın hava alan alt kısmının, rüzgarı tam karşıdan almasına dikkat etmelisiniz. Mangal yapmanın püf noktalarından bir diğeri de mangalınızın konumudur. Mangalınızı konumlandırırken sofrayla arasında 3-5 metre mesafe bırakmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde rüzgarın azizliğine uğrayarak, tüm duman ve kokunun sofrada oturan insanların üzerinde yoğunlaşmasına ve hatta küçük çaplı bir zehirlenme riskine davetiye çıkarabilirsiniz.

 

2) Sentetik Tutuşturucu Maddeler Kullanmayın

Mangal yapmanın püf noktaları arasında kömürü tutuşturma yöntemi de bulunur. Sentetik tutuşturucu, gazyağı, benzin gibi tutuşturucu malzemeler kullanarak yakılan mangalın, tüplü mangal kullanmaktan pek bir farkı olduğu söylenemez. Tüplü mangalda pişirilen etin, doğal yöntemlerle yakılan mangalda pişirilen etin lezzetiyle eşdeğer olmadığı aşikardır. Aradaki lezzet farkı kolaylıkla anlaşılabilir derecededir. Lezzetiyle damaklarda iz bırakan bir mangal deneyimi için, sentetik tutuşturucu gibi malzemeler kullanmamak, mangalın püf noktaları arasında en önemlilerinden biridir.

 

3) Köz Durumunu Dikkate Alın

Mangal yapmak denildiğinde belki de akla gelmesi gereken ilk kurallardan biri de, kömürün rengi değişmeden, közlenme oluşmadan etlerin ızgaraya yerleştirilmemesi gerektiğidir. Etlerinizi mangala yerleştirmeden önce kömürün kor haline gelip gelmediğini kontrol etmeye özen gösterin. Eğer harlı ateş kullanırsanız; etlerin dışı kavuracağı gibi, iç kısımları da çiğ kalarak mangal keyfinizi bir hayal kırıklığına dönüştürebilir. Ayrıca mangal yapmanın püf noktalarından biri de etin kömürle mesafesidir; bu da yaklaşık 15 cm kadar uzak olmalıdır. Bu sayede etlerin yavaş şekilde pişmesi sağlanır.

 

4) Etin Yağ Oranına Dikkat Edin

İyi mangal yapmanın püf noktalarından bir diğeri etin yağ oranıdır! Mangalın lezzetini ve sağlığını etkileyen önemli faktörlerden biri de et seçimidir. Her et ızgara ya da mangal için uygun değildir. Peki bu durumda mangalda ne pişirilir? Cevabımız çok da karmaşık değil. Çok yağlı bir et, mangal ateşinin yağlanmasına dolayısıyla da etin zehirlemesine neden olabilir. Yağsız etin kendi yağından yoksun pişmesi halinde mükemmel lezzete ulaşılamaz ve kuru olur. Yağsız bir et tercih edilmesi ise, pişerken kendi yağından faydalanamayacağı için kuru ve lezzetsiz bir sonucun ortaya çıkmasına sebep olur. Bunun yanında but ve kol gibi bölgeler sert kaslardan oluştuğu için mangal için tercih edilmesi önerilmez. Dana etinde antrikot, bonfile ve kontrfile, kuzu etinde ise pirzola veya külbastı daha yumuşak bölgeler olduğu için mangalda kullanıma daha uygundur.

 

5) Etin Hazırlanma Aşaması

Etleri pişirmeden en az 30 dakika önce buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini sağlamanız gerekir. Etlerin pişirilmeden marine edilmesi, lezzet oranını artıran bir işlemdir. Bu noktada mangal yapmanın püf noktalarından birinin de damak zevkinize göre bir marinasyon işlemi diyebiliriz. Etlerinizi marine ederken kullandığınız ürünlerin doğal ve katkısız olması burada öne çıkar.

 

6) Kalın Etler için Pişirme Yöntemi

Biftek veya bonfile etlerinizi kalın olarak yemeyi tercih ediyorsanız ya da bütün piliç pişirecekseniz mangal yapmanın püf noktalarından biri de, pişirme yöntemidir. Mangalda, dolaylı pişirme yöntemini kullanmanız daha iyi bir sonuç verir. Kömürleri mangalın iki yanına yerleştirip, ızgara telinizi de tam ortada bırakmalısınız.

 

8) Etleri Füme Etmek

Mükemmel bir mangal yapmanın püf noktalarından belki de en lezizi: İslemek veya füme etmek! Bu işlem, etlerinize farklı lezzetler katmanızı sağlayarak, sizi mangal sofralarının yıldız şefi haline getirebilir. Mangal kömürünün üzerine, bazı aromatik ağaçların yongalarını veya taze baharat otlarını serpiştirerek yanmalarını sağlayın. Bu kokulu ağaçlar veya baharatlar, etlerinizi füme ederek çok hoş aromalara sahip leziz etler ortaya çıkarır.

 

9) Mangalın Söndürülmesi ve Temizliği

Mangalınızı yaptıktan sonra ızgaranın üstüne su dökerek söndürme sağlıksız bir yöntem olduğunu unutmayın. Etlerinizi pişirdikten sonra, mangal ateşinin kendi kendine küllenerek sönmesini beklemelisiniz. Bir sonraki mangal keyfinizin hijyenik ve sağlıklı bir koşulda gerçekleşebilmesi için, her kullanımdan sonra ızgaranızı mutlaka temizlemelisiniz.

 

10) Soğandan Doğal Destek Organik Soslardan Lezzet!

Etlerin ızgaraya yapışmasını önlemek için, bir adet büyük baş soğanı ikiye bölüp suyunu ızgaraya sürebilirsiniz. Etlerinize basit şekilde hoş bir koku ve aroma kazandırmak için ise, etlerin pişmesine dakikalar kala mangal kömürlerinin üzerine bir miktar limon kabuğu atabilirsiniz. Mangal yapmanın püf noktalarından biri de bu! Leziz etleriniz hazır olduktan sonra ise mükemmel bir barbekü sosu ile onları taçlandırabilirsiniz. Ancak bu denli özenle hazırladığınız etinizin lezzetini kaçırmaması için katkısız ve doğal bir ürün kullanmalısınız. Mangal keyfinize keyif katmak, etlerinize organik ve leziz bir dokunuş eklemek için Jr. Sous Chef'in Organik Barbekü Sosu'nu deneyebilirsiniz.